Bujta repa – recept, ki ohranja okus preteklosti
Bujta repa je ena najbolj prepoznavnih jedi prekmurske kulinarike. Gre za zimsko kmečko jed, ki se je tradicionalno pripravljala ob kolinah. Združuje kislost repe, moč svinjskega mesa in edinstveno mešanico okusov, ki nas popeljejo v čas, ko se je kuhalo z dušo in iz lokalnih sestavin. Še danes jo ponujajo nekatere prekmurske gostilne, ki ohranjajo tradicionalne okuse.
Kaj je bujta repa?
Bujta repa (v prekmurščini »bujta« pomeni ubita) je enolončnica iz kisle repe, svinjskega mesa – predvsem svinjskih glav, kože in kosti ter prosene kaše. Ta krepkost in preprostost sta razlog, da je še danes priljubljena med ljubitelji tradicionalne slovenske kuhinje.
Recept za bujto repo
Sestavine
- 1 kg kisle repe
- 700 g svinjskega mesa (svinjska glava, pleče ali rebra)
- 100 g prosene kaše
- 2 čebuli
- 4 stroki česna
- 2 žlici svinjske masti
- 1 žlica mlete rdeče paprike (sladke)
- 1 lovorjev list
- Sol, poper po okusu
- Voda
Navodila za pripravo bujte repe
Priprava mesa
Meso narežemo na večje kose in ga damo kuhati v večji lonec z vodo. Dodamo lovorjev list, solimo in kuhamo približno 1 uro, da se meso zmehča.
Dodajanje repe
Kislo repo po potrebi speremo, če je preveč kisla. Dodamo jo k mesu in kuhamo še 30 minut. Če je repa zelo dolga, jo lahko nekoliko nasekljamo.
Prosena kaša
Proseno kašo operemo in dodamo v lonec. Vse skupaj kuhamo še 20–30 minut, da se kaša skuha in jed zgosti.
Zabela – duša bujte repe
Na svinjski masti prepražimo drobno sesekljano čebulo do zlato rjave barve. Dodamo sesekljan česen in mleto papriko (pazimo, da paprika ne porjavi, ker postane grenka). Vmešamo nekaj žlic tekočine iz lonca, premešamo in zabelo vlijemo nazaj k repi. Pustimo, da vse skupaj vre še 10 minut.
Postrežba
Bujto repo postrežemo vročo, s kosom svežega kruha. Ob kolinah se je tradicionalno jedla z ocvirki, krvavicami ali pečeno klobaso.
Nasvet za pristnost okusa
Za najboljši okus uporabljajte domačo kislo repo in meso iz kolin (svinjska glava, kože, rep). Čeprav danes pogosto posegamo po bolj “čistih” kosih mesa, je prav tradicionalna kombinacija tistih “posebnih” delov tista, ki daje bujti repi edinstven karakter.
Zaključek
Bujta repa ni le jed, temveč simbol prekmurske tradicije in povezanosti z naravo ter letnimi časi. Z zgornjim receptom boste okusili pravo, avtentično prekmursko kulinariko, ki se prenaša iz roda v rod.